/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Posliini – kaikki mitä tarvitset tietää posliinista

Posliini – kaikki mitä tarvitset tietää posliinista
Posliini – kaikki mitä tarvitset tietää posliinista
Sana posliini viittaa keraamisiin materiaaleihin, jotka kaikki koostuvat kaoliinista, maasälvästä ja kvartsista. Raaka-aineiden suhteita vaihtelemalla saadaan koostumukseltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia posliinilaatuja. Posliini tulee alun perin Kiinasta, jossa he ovat luoneet posliinia eri muodoissa yli 10 000 vuoden ajan.
Tässä oppaassa käymme läpi yleisimmät posliinityypit!

Maasälpä

Maasälpä on yleisin posliinityyppi, jota on valmistettu Euroopassa vuodesta 1709 asti. Se on murtopinnaltaan valkoinen, kova ja läpikuultava. Koska posliini poltetaan korkeassa lämpötilassa, noin 1400 asteessa, on värin valinta rajallinen. Jos tuotteeseen halutaan lisätä väriä, on posliini poltettava vielä kerran erityisellä koristepoltolla. Tämä tekniikka tekee posliinista erittäin kestävän naarmuja, kolhuja ja jälkiä vastaan. Koristepoltettu posliini on siksi erinomainen materiaali astioiden valmistukseen.
Astiasarjat, jotka sisältävät maasälpää ovat: Swedish Grace, Mon Amie, Ostindia ja Teema.

Luuposliini

Luuposliini sisältää posliinin perinteisten ainesosien lisäksi myös luutuhkaa. Materiaali erottuu kiiltävästä valkoisuudestaan, ohuudestaan ​​ja läpikuultavuudestaan. Luuposliini on erittäin kestävä materiaali, joten siitä voidaan luoda erittäin ohuita astioita. Materiaali nähdään yleensä sekä klassisena että eksklusiivisena. Luuposliinilla on usein hieman korkeampi hintaluokka kuin muulla posliinilla.
Luuposliinituotteet voidaan jakaa kahteen käsitteeseen, riippuen siitä, kuinka paljon luutuhkaa ne sisältävät; ”bone china” ja ”new bone china”. Bone chinan tulee sisältää vähintään 35 % luutuhkaa, kun taas New bone china saa sisältää alle 10 % luutuhkaa. Kaikki eivät kuitenkaan käytä näitä käsitteitä. Yleensä käytetään vain sanaa luuposliini, kun tuote sisältää luutuhkaa.
Astiasarjat, jotka sisältävät luuposliinia ovat: Royal, Design Letters, Victoria ja Blond.

Kivitavara

Kivitavara on maalaismainen materiaali, joka on valmistettu savesta ja kvartsista. Se on tavallista posliinia kovempaa ja tiiviimpää. Kivitavara on pohjimmiltaan harmaata tai ruskeaa, mutta se voidaan lasittaa eri väreillä. Materiaali poltetaan erittäin korkeassa lämpötilassa, jolloin se sintrautuu tiiviiksi. Kivitavara on siksi yleensä uuninkestävää ja siten yleinen materiaali muun muassa uunivuoissa.
Astiasarjat, jotka sisältävät kivitavaraa ovat: Clay, Nordic Sea/Sand/Coal, Stone, Raw, Mist, Moments ja Höganäs.

Savitavara

Savitavara on yksi yleisimmistä keraamisista materiaaleista. Se on samankaltainen kuin kivitavara, mutta se poltetaan hieman alemmassa lämpötilassa, noin 1000 °C kuumuudessa. Tämä antaa materiaalille maalaismaisen ulkonäön. Koska savitavara on huokoista, se sopii kauniiden koristeiden luomiseen. Savitavara on toki lasitettava vedepitäväksi.
Astiasarjat, jotka sisältävät savitavaraa ovat: Blue Italian, Lotus white ja Rua Nova.

Piikiviposliini

Piikiviposliini on eräänlainen keramiikka, joka kehitettiin Englannissa 1700-luvulla. Materiaali on saanut nimensä piikiven sekoittamisesta saveen. Piikiviposliini poltetaan hieman alemmassa lämpötilassa kuin esimerkiksi maasälpä, 1200 asteessa. Käyttämällä piikiveä astioiden valmistuksessa saadaan posliiniin erittäin kauniita kuvioita ja yksityiskohtia.
Astiasarjat, jotka sisältävät piikiveä ovat: Harmony.

Vitroposliini

Vitroposliini on hyvin kestävä materiaali ja siksi käyttötavaroissa yleisesti käytetty posliini. Vitroposliini on peräisin Amerikasta, ja sen valmistusprosessi on samanlainen kuin piikivi-esineillä. Vitroposliini on muunnelma maasälvästä, jonka massa on poltettu tiheämmäksi, mikä mahdollistaa selkeät ja intensiiviset koristevärit.
Astiasarjat, jotka sisältävät vitroposliinia ovat: Muumi ja Taika.

Hoito-ohjeet ja isoäidin vinkit

Posliiniastiat vaativat hoitoa ja huolenpitoa, jotta ne säilyvät hyvinä käyttöastioina. Astiat säilyttävät alkuperäistä ulkonäköään mahdollisimman pitkään alhaalla olevien vinkkien avulla:
  • Muista huuhdella astiat heti ruokailun jälkeen, sillä astioihin jääneet ruokajäämät voivat värjätä herkkää pintaa. Astioiden huuhtelu on erityisen tärkeää, kun olet syönyt happamia ruokia, kuten omenaa tai sitrushedelmiä.
  • Paloiko ruoka kiinni uunivuokaan? Liota astiaa astianpesuainevedessä noin puoli tuntia. Tällöin irtoaa palaneet ruoanjäämät helposti tiskatessasi. Älä koskaan käytä hankausaineita, teräsvillaa tai muuta karkeapintaista, sillä ne naarmuttavat posliinin lasitetta, jolloin astiat voivat kulua ja pilaantua.
  • Onko lautaseesi ilmestynyt harmaita viivoja? Tällöin on metalliset ruokailuvälineet naarmuttanut astioitasi. Harmaat viivat ovat metallia ruostumattomasta teräksestä. Naarmut voidaan helposti poistaa esimerkiksi kodin puhdistusaineella tai keraamisten liesien puhdistusaineella. Käytä aina huuhtelukirkastetta, jos peset posliinisi astianpesukoneessa. Posliini ei tällöin naarmuunnu yhtä helposti.
  • Poista kahvin- ja teenjäämät sekoittamalla 2-3 ruokalusikallista sitruunahappoa konetiskiaineeseen. Jos kahvinjäämät eivät vieläkään häviä, koita sekoittaa konetiskiainetta ja valkaisuainetta kuumaan veteen (1/2 desilitraa jauhetta ja litra vettä). Kaada liuos kahvikuppiin ja odota pari tuntia ennen kun tiskaat kupin.
  • Älä koskaan laita astiaa mikroaaltouuniin, jos astia on koristeltu metallilla. Metalli voi reagoida rätisemällä.