/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Nyt on aika fermentoida!

Kaikki mitä tarvitset tietää kasvisten fermentoinnista
Nyt on aika fermentoida!
Nyt on aika fermentoida!
Fermentoinnin (eli hapattaminen) suosio kasvaa tasaista tahtia - valmistamme kimchiä, suolakurkkuja ja hapankaalia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Herkullisen tuloksen lisäksi fermentointi on helppo tapa hyödyntää vuoden sato ja pidentää raaka-aineiden säilyvyyttä. Se vie hieman aikaa, mutta toisaalta prosessi hoituu itsestään.

Fermentointi - 5 vinkkiä

1. Varmista, että kaikki työvälineet, astiat ja pinnat ovat hyvin puhdistettuja ennen fermentointiprosessin aloittamista. Puhtaus on tärkeää, jotta tuotteeseen ei pääse kehittymään mitään haitallisia bakteereita.
2. Jotkut kasvikset sopivat paremmin fermentointiin kuin toiset. Kasvikset, joilla on hyvä aloittaa ovat esimerkiksi keräkaali, punakaali, porkkana, kurkku ja kukkakaali.
3. Käytä oikeaa suolamäärää, jotta saat hyvän suolaliuoksen. Suolaliuos auttaa luomaan ympäristön, jossa hyvät maitohappobakteerit menestyvät ja estää haitallisten bakteerien kasvua. Yleensä käytetään noin 2% - 3% suolaa suhteessa kasvisten ja veden painoon.
4. Kun laitat kasvikset fermentointisäiliöön, on tärkeää varmistaa, että ne ovat täysin peitettyjä suolaliuoksella. Kasvisten on oltava koko ajan nesteen peitossa, jotta ilma ei pilaannuta niitä. Kasvisten päälle voi laittaa nestelukoksi esimerkiksi taitetun muovilevyn tai keraamiset kivet.
5. Fermentointi on aikaa vievä prosessi. Anna vihannesten fermentoitua huoneenlämmössä vähintään muutaman päivän ajan, jopa useisiin viikkoihin, riippuen omista mieltymyksistäsi. Mitä pidempään kasviksia fermentoi, sitä happamampi maku niihin tulee. Sopivan happamuusasteen ja koostumuksen löydät, kun tarkistat maun välillä.
Kun olet tyytyväinen fermentointiin, voit säilyttää fermentoidut kasvikset ilmatiiviissä purkissa tai lasisäiliöissä jääkaapissa. Viileä lämpötila hidastaa fermentointiprosessia ja auttaa säilyttämään kasvikset.
Helppo resepti fermentoidulle punakaalille:
AINEKSET
1,5 punakaalin päätä
2,5 omenaa
22 kokonaista korianterin siementä
3 rkl suolaa
15 katajanmarjaa
1 litra vettä
1. Viipaloi punakaali hienoksi, poista omenankodat ja raasta omenat.
2. Hienonna mausteet morttelissa.
3. Sekoita punakaali, omenaraaste ja mausteet isossa kulhossa. "Hiero" kaalia vapauttaaksesi kaikki nesteet.
4. Pakkaa kaaliseos tiiviisti fermentointisettiin ja kaada päälle vesi.
5. Aseta päälle keraamiset kivet. Poista kaikki jäämät suuaukon ympäriltä. Sulje purkki ja täytä ilmalukko vedellä. Anna seistä huoneenlämmössä (17,8-24 astetta) vähintään 4-6 viikkoa. Maistele säännöllisesti ja kaada kaali ilmatiiviiseen purkkiin, kun olet tyytyväinen makuun.