Maija Isola
Suunnittelija ja tekstiilitaiteilija Maija Isola sekä yli 500 eri kangaskuviota ovat osa Marimekon historiaa. Sisustuskankaissa on ihania värejä ja muotoja kodin jokaiseen huoneeseen. Erityisesti vuonna 1964 lanseerattu Unikko -kuvio on tunnettu myös eri puolilla maailmaa.
20 tuotteita
Näyttää 20 / 20 tuotetta
Maija Isola
Maija Isola (1927-2001) oli kansainvälisesti tunnettu suomalaisen konstruktivismin ja poptaiteen tekstiilitaiteilija. Hän suunnitteli yli 500 kangaskuviota, jotka kattavat uskomattoman monipuolisen kirjon motiiveja ja suunnittelutekniikoita. Maija Isola on saanut useita Suomen Kulttuurirahaston palkintoja ja taide on ollut esillä muun muassa Tukholman Kansallismuseossa.
Maija Isola syntyi Riihimäen ulkopuolella Etelä-Suomessa ja varttui perheen isolla maatilalla. 19-vuotiaasta lähtien hän opiskeli Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa. Kolme vuotta hän opiskeli siellä tunnettujen muotoilijoiden Arttu Brummerin ja Tapio Wirkkalan luona.
Maija Isolan taide
Vaikka hänen kuvataiteensa jäi hieman varjoon, tuli hänestä menestyvä tekstiilisuunnittelija. Maija Isola maalasi abstrakteja teoksia ja esitteli niitä vuodesta 1956. Hänen ensimmäinen näyttelynsä pidettiin Suomen Taiteilijaseuran tiloissa ja sai hyvän vastaanoton. Arvostelijat kuvasivat hänen konstruktivismiaan tehokkaaksi ja yksinkertaiseksi.
Kuviot ja muodot
Maija Isola loi ensimmäisen kuvioidun kankaan vuonna 1949 Printexille, Marimekon edeltäjälle. Siellä hän aloitti merkittävän uransa tekstiilisuunnittelijana. Vuoteen 1987 saakka Maija Isola oli tuolloin Marimekon kankaiden pääsuunnittelija. 80-luvulla hän loi tyttärensä Kristinan kanssa eloisia kukkakuvioita ja rohkeita abstrakteja printtejä, joista tuli Marimekon signaalielementtejä. Maija Isola on luultavasti Marimekon tunnetuin suunnittelija ja hänen iso kaunis Unikko vuodelta 1964 on edelleen merkin pääpiirre.
Maija Isolan muotoilukieli on selkeä kirkkaine väreineen ja kuvioineen. Ne sopivat hyvin skandinaaviseen sisustustyyliin. Valoisassa ja tyylikkäässä ympäristössä Isolan kuvio saa tilaa kukoistaa sekä levittää iloa ja lämpöä. Hän sai usein inspiraatiota suunnitelmiinsa perinteisestä kansantaiteesta, modernista kuvataiteesta, luonnosta ja monista matkoistaan. Monet kuvioistaan ovat edelleen suosittuja ja tuntuvat erittäin moderneilta huolimatta siitä, että heillä on ollut monta vuotta kaulassa. Kivet, Kaivo, Ananas ja Fandango ovat hänen ikonisimpia mallejaan.