/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Keittiöveitsen valinta

Keittiöveitsen valinta
Keittiöveitsen valinta
Riippumatta siitä, aiotko pilkkoa salottisipulia, fileoida lohta tai viipaloida leipää, teet työstä sekä helpompaa että hauskempaa hyvällä keittiöveitsellä. Terävä veitsi, joka istuu mukavasti kädessä, tekee keittiötöistä helppoa, kun taas tylsä ​​ja epämukava veitsi tekee ruoanlaitosta todellista tuskaa.
Veitsillä on hyvässä ruoassa olennainen rooli, siksi niiden valintaan ja laatuun kannattaa panostaa. Tässä oppaassa tutustumme eri veitsityyppeihin ja annamme vinkkejä oikean veitsen valintaan!

Mitä eroa on japanilaisilla ja eurooppalaisilla veitsillä?

Japanilaiset keittiöveitset eroavat monella tapaa eurooppalaisista veitsistä, mutta suurin ero on se, että japanilaisissa keittiöveitsissä käytetään kovempia teräslaatuja. Japanilaisen veitsen teroituskulma on siksi loivempi verrattuna eurooppalaiseen veitseen, noin 10-15 astetta. Alhaisempi teroituskulma takaa huipputerävyyden ja pitkän käyttöiän. Eurooppalaisissa veitsissä on pehmeämpi metalli, joten niiden teroituskulman tulee olla hieman suurempi, noin 20 astetta. Pehmeä metalli ei kestä liian alhaista kulmaa. Silloin veitsi tylsenee erittäin nopeasti, jo muutaman vihanneksen pilkkomisen jälkeen.
Tämä ei toki tarkoita, että japanilainen veitsi on paras valinta kaikille. On makuasia, mikä veitsi sopii parhaiten juuri sinulle ja sinun tarpeisiin. Jyrkällä kulmalla varustettu terä sopii paremmin voimaa vaativiin ponnistuksiin, kun taas loivakulmainen terä sopii paremmin raaka-aineiden ohueen siivutukseen.

Kokkiveitset, 15-30 cm

Kokkiveitsi on yksi keittiön käytetyimmistä veitsistä. Sitä kutsutaan useasti keittiön yleisveitseksi, sillä se on todella monikäyttöinen. Kokkiveitsen avulla leikkaat, pilkot ja viipaloit kaiken lihasta, kalasta ja siipikarjasta vihanneksiin ja juureksiin. Kokkiveitsessä on leveä ja hieman kaarevoituva terä.
Jos keittiöön saa valita vain yhden veitsen, se olisi kokkiveitsi - erittäin monikäyttöinen veitsi, joka sopii hyvin lähes kaikkeen!

Vihannesveitset, 9-18 cm

Vihannesveitsi on täydellinen valinta erilaisten vihannesten ja hedelmien leikkaamiseen. Useissa vihannesveitsissä on myös pienet ovaalihionnat, jotka estävät ruokaa tarttumasta veitseen kiinni. Näin pilkot raaka-aineet vaivattomasti!

Kuorimaveitset, 8-15 cm

Kuorimaveitsi on veitsiperheen pienin veitsi, ja pienen kokonsa ansiosta yksi keittiön hyödyllisimmistä veitsistä. Kuorimaveitsi on täydellinen hedelmien ja vihannesten kuorimiseen. Se on myös ihanteellinen tarkkuutta vaativiin työvaiheisiin, kuten valkosipulin tai chilin leikkaamiseen.

Leipäveitset, 20-25 cm

Leipäveitsen sahalaitainen terä leikkaa helposti leivästä ja kovakuorisista hedelmistä ja vihanneksista siistejä siivuja. Veitsen hammastettu terä lävistää kuoren ja leikkaa kaikenlaiset leivät, leivokset ja muut huokoiset ainekset hellävaraisesti rikkomatta sen pehmeää sisusta.
Tiesitkö, että myös leipäveitset voidaan teroittaa?

Fileerausveitset, 15-22 cm

Fileerausveitsen joustava terä ulottuu kalan ja kalan nahan alle ja leikkaa tasaisia ​​ja kauniita siivuja. Veitsen terä on kapea ja joustava, se sopii siksi myös kalan perkaamiseen sekä kalvojen ja rasvan poistamiseen lihasta. Isommille kaloille löytyy pidempi fileointiveitsi, nimeltään lohiveitsi.
Veitsiopas keittiöveitset lihakirves osteriveitsi lihaveitsi ruostumaton teräs global anders petter

Osteriveitset
Pieni mutta vahva terä, joka helposti aukaisee tiukkaakin tiukemmat osterien kuoret.
Lihaveitset
Muistuttaa fileerausveistä, mutta ei ole yhtä joustava. Veitsi helpottaa luiden irrottamista lihasta.
Lihakirveet
Lihakirves on kookas veitsi, jota voit käyttää luisten lihojen tai kovempien vihannesten pilkkomiseen.
Santoku-veitset
Monipuolinen veitsi, jossa on suora tai vain hieman kaareva terä. Santuko-veitsi sopii sekä lihan leikkaamiseen että vihannesten pilkkomiseen.
Paistiveitset
Paistiveitsi on kätevä paistin vuolemiseen ja leikkaamiseen. Viipaleista tulee ohuita ja tasaisia ​​sileän terän ansiosta.

Miten veitsi valitaan?

Jokaisen keittiöstä olisi hyvä löytyä viisi perusveistä: kokkiveitsi, vihannesveitsi, kuorimaveitsi, fileerausveitsi ja leipäveitsi.
Kaksi yleisintä veitsityyppiä ovat teräsveitset ja keraamiset veitset. Taotusta teräksestä valmistetussa veitsessä on kiilamainen, jämäkkä terä. Keraamisen veitsen etuja ovat muun muassa huippuluokan terävyys ja sen keveys. Keraaminen veitsi pysyy terävänä pidempään, mutta rikkoutuu helpommin, jos siihen kohdistuu esimerkiksi vääntö tai isku.

Pidä huolta veitsistäsi

Laadukkaalla keittiöveitsellä on erittäin pitkä käyttöikä, jos siitä pitää hyvää huolta! Noudata näitä hoitovinkkejä saadaksesi kaiken irti veitsestäsi.
  • Pese veitset käsin, mielellään heti käytön jälkeen. Veitset tylsyvät huomattavasti nopeammin pestäessä niitä astianpesukoneessa.
  • Kuivaa veitset heti pesun jälkeen.
  • Älä koskaan vedä veitsen terää leikkuulautaa pitkin kun haluat esimerkiksi siirtää tai poistaa leikatut vihannekset ja hedelmät leikkuulaudalta.
  • Käytä aina leikkuulauttaa, kun työskentelet keittiöveitsillä.
  • Veitsen terä vaurioituu jos sillä leikkaa liian kovia materiaaleja – älä koskaan käytä posliinia, marmoria tai lasia leikkuualustana. Älä myöskään koskaan leikkaa pakastettuja raaka-aineita.

Veitsien säilytys

Veitsien säilyttäminen irrallaan keittiön laatikossa on sekä vaarallista että haitallista veitsille. Mikään ei tylsytä veistä niin paljon kuin väärä säilytys. Oleellisinta veitsien säilytyksessä on pitää ne erillään toisista metalliesineistä. On siksi suositeltavaa, että säilytät veitset veitsitukissa tai seinään kiinnitetyssä veitsimagneetissa. Näin pysyvät veitset huippukunnossa pitkään. Jos haluat vapauttaa tilaa keittiötasolta ja säilyttää veitset keittiön laatikossa, kannattaa veitset säilyttää vetolaatikkoon sopivassa veitsitelineessä. Veitsiteline estää veitsiä tylsymästä ja suojaa niitä vaurioilta.

Teroitus & hionta

Veitset kuluvat käytön aikana ja tarvitsevat siksi hieman apua terävyyden säilyttämiseksi. Alhaalla käymme läpi veitsenteroitustekniikat, joiden avulla huollat veitsiäsi. Valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva veitsenteroitustekniikka.
Terävä veitsi leikkaa paremmin ja on turvallisempi käyttää, joten on hyvä teroittaa veitset säännöllisesti. Ammattilaiset teroittavat veitsensä usein ennen jokaista käyttökertaa. Teroitaessa on tärkeää, että käytät oikeaa teroituskulmaa. Eurooppalaiset veitset teroitetaan 15-20 asteen kulmassa, kun taas japanilaiset veitset tulee teroittaa noin 10 asteen kulmassa.
Veitsenteroittimet
Veitsenteroitin on turvallinen ja todella helppo teroitustyökalu. Sillä teet tylsistä veitsistä kuin uusia vain parissa sekunnissa. Liu'uta vain veitsen terää edestakaisin teroittimen pyöriä vasten. Noin 15-20 kertaa riittää, kunnes veitsi on taas kuin uusi!
Hiomakivet
Hiomakiven avulla säilytät keittiöveitsesi terävänä. Liota hiomakiveä vedessä pari minuuttia, ennen kuin aloitat veitsen teroittamisen. Liikuta veitsen terää edestakaisin kiveä pitkin kunnes terä on taas terävä. Käännä veitsi, ja toista sama toiselle puolelle terää.
Teroituspuikot
Teräksinen teroituspuikko: Tämä sopii hieman pehmeämmille, eurooppalaisille veitsille. 5-6 pyyhkäisyä teroituspuikolla riittää saadakseesi veitsistä taas teräviä. Teräksinen teroituspuikko ei sovi japanilaisille veitsille, sillä se ei ole materiaaliltaan riittävän kova.
Keraaminen teroituspuikko: Tämä toimii kaikentyyppisten veitsien teroittamiseen. Keraaminen teroituspuikko poistaa veitsestä hieman terästä.
Timanttipintainen teroituspuikko: Tällä teroitat kaikki teroitusta vaativat veitset, myös japanilaiset veitset. Teroittimen pinnassa on timanttipölyä, joka teroittaa veitsen nopeasti ja tehokkaasti.
veitsen teroitus veitsen teroituskulma japanilaisen veitsen teroitus teroituspuikko teroituskivi veitsenteroitin