5 dl kylmää vettä25 g hiivaa150 g hapanjuurta2 rkl chian siemeniä2 rkl leipäsiirappia 12,5 dl (750 g) vehnäjauhoja2,5 tl sormisuolaa1,5 rkl öljyäPaistinarua leipien muotoilemiseenRuokasipulia kurpitsan varsien jäljittelemiseksi
Valmistus: 1. Murra hiiva yleiskoneen kulhoon.
2. Kaada osa kylmästä vedestä hiivan päälle ja sekoita nuolijalla, kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää sitten loput vedestä.
3. Lisää siirappi, chian siemenet ja yksi kolmasosa jauhoista.
4. Ala vaivata taikinaa, ja lisää loput jauhoista vähitellen. Lisää myös suola loppuvaiheessa, kun taikinaa on vaivattu hetken aikaa. Anna taikinan vaivata vielä noin 12 minuuttia, kun kaikki jauhot on lisätty.
5. Muotoile taikina tasaiseksi ja anna sen kohota öljytyssä kulhossa, peitettynä kelmulla, noin 60 minuuttia.
6. Taita taikinan sivut sisäänpäin ja käännä taikina ylösalaisin kulhossa. Anna kohota vielä 60 minuuttia.
7. Aseta kattilan kansi leivinpaperille ja piirrä sen ympäri, leikkaa sitten muoto ulos.
8. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivontapöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Jaa toinen puoli neljään saman kokoiseen palaan (punnitse tarkempia paloja varten). Muotoile varovasti suureksi ja neljäksi pienemmäksi leiväksi.
9. Leikkaa tasapituisia pätkiä paistinarusta ja kasta ne öljyyn. Aseta ne ristiin leikatun leivinpaperin päälle sekä erilliselle paperille pienemmille leiville. Solmi paistinaru ristiin leipien ympäri, jotta ne saavat kurpitsan näköisiä raitoja. Leikkaa ylimääräiset päät pois ja sirottele päälle jauhoja.
10. Peitä leivät leivontaliinalla ja anna niiden kohota noin 45-60 minuuttia.
11. Lämmitä uuni 250 °C ja esilämmitä pata.
12. Ota pata uunista ja aseta suurempi leipä pataan kansi päällä, aseta sitten pata takaisin uunin pohjalle. Alenna lämpötila 225 °C
ja paista leipiä uunipellillä kattilan yläpuolella noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita pinnalta ja alhaalta.
13. Ota pienemmät kurpitsaleivät pelliltä, kun ne ovat kypsiä, ja poista samalla padan kansi. Alenna lämpötila 175 °C ja paista vielä noin 20 minuuttia.
14. Ota pataleipä uunista ja anna jäähtyä yhdessä pienempien leipien kanssa. Leikkaa paistinarut pois leivistä ja työnnä kevätsipuleita jäljitelläksesi kurpitsan varsia.
15. Tarjoile ja nauti kurpitsanmuotoisista leivistä. Täydellinen lisä halloweenin kattaukseen!
Kurpitsaleipä
Ainekset:
5 dl kylmää vettä
25 g hiivaa
150 g hapanjuurta
2 rkl chian siemeniä
2 rkl leipäsiirappia
12,5 dl (750 g) vehnäjauhoja
2,5 tl sormisuolaa
1,5 rkl öljyä
Paistinarua leipien muotoilemiseen
Ruokasipulia kurpitsan varsien jäljittelemiseksi
Valmistus:
1. Murra hiiva yleiskoneen kulhoon.
2. Kaada osa kylmästä vedestä hiivan päälle ja sekoita nuolijalla, kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää sitten loput vedestä.
3. Lisää siirappi, chian siemenet ja yksi kolmasosa jauhoista.
4. Ala vaivata taikinaa, ja lisää loput jauhoista vähitellen. Lisää myös suola loppuvaiheessa, kun taikinaa on vaivattu hetken aikaa. Anna taikinan vaivata vielä noin 12 minuuttia, kun kaikki jauhot on lisätty.
5. Muotoile taikina tasaiseksi ja anna sen kohota öljytyssä kulhossa, peitettynä kelmulla, noin 60 minuuttia.
6. Taita taikinan sivut sisäänpäin ja käännä taikina ylösalaisin kulhossa. Anna kohota vielä 60 minuuttia.
7. Aseta kattilan kansi leivinpaperille ja piirrä sen ympäri, leikkaa sitten muoto ulos.
8. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivontapöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Jaa toinen puoli neljään saman kokoiseen palaan (punnitse tarkempia paloja varten). Muotoile varovasti suureksi ja neljäksi pienemmäksi leiväksi.
9. Leikkaa tasapituisia pätkiä paistinarusta ja kasta ne öljyyn. Aseta ne ristiin leikatun leivinpaperin päälle sekä erilliselle paperille pienemmille leiville. Solmi paistinaru ristiin leipien ympäri, jotta ne saavat kurpitsan näköisiä raitoja. Leikkaa ylimääräiset päät pois ja sirottele päälle jauhoja.
10. Peitä leivät leivontaliinalla ja anna niiden kohota noin 45-60 minuuttia.
11. Lämmitä uuni 250 °C ja esilämmitä pata.
12. Ota pata uunista ja aseta suurempi leipä pataan kansi päällä, aseta sitten pata takaisin uunin pohjalle. Alenna lämpötila 225 °C
ja paista leipiä uunipellillä kattilan yläpuolella noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita pinnalta ja alhaalta.
13. Ota pienemmät kurpitsaleivät pelliltä, kun ne ovat kypsiä, ja poista samalla padan kansi. Alenna lämpötila 175 °C ja paista vielä noin 20 minuuttia.
14. Ota pataleipä uunista ja anna jäähtyä yhdessä pienempien leipien kanssa. Leikkaa paistinarut pois leivistä ja työnnä kevätsipuleita jäljitelläksesi kurpitsan varsia.
15. Tarjoile ja nauti kurpitsanmuotoisista leivistä. Täydellinen lisä halloweenin kattaukseen!
2. Kaada osa kylmästä vedestä hiivan päälle ja sekoita nuolijalla, kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää sitten loput vedestä.
3. Lisää siirappi, chian siemenet ja yksi kolmasosa jauhoista.
4. Ala vaivata taikinaa, ja lisää loput jauhoista vähitellen. Lisää myös suola loppuvaiheessa, kun taikinaa on vaivattu hetken aikaa. Anna taikinan vaivata vielä noin 12 minuuttia, kun kaikki jauhot on lisätty.
5. Muotoile taikina tasaiseksi ja anna sen kohota öljytyssä kulhossa, peitettynä kelmulla, noin 60 minuuttia.
6. Taita taikinan sivut sisäänpäin ja käännä taikina ylösalaisin kulhossa. Anna kohota vielä 60 minuuttia.
7. Aseta kattilan kansi leivinpaperille ja piirrä sen ympäri, leikkaa sitten muoto ulos.
8. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivontapöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Jaa toinen puoli neljään saman kokoiseen palaan (punnitse tarkempia paloja varten). Muotoile varovasti suureksi ja neljäksi pienemmäksi leiväksi.
9. Leikkaa tasapituisia pätkiä paistinarusta ja kasta ne öljyyn. Aseta ne ristiin leikatun leivinpaperin päälle sekä erilliselle paperille pienemmille leiville. Solmi paistinaru ristiin leipien ympäri, jotta ne saavat kurpitsan näköisiä raitoja. Leikkaa ylimääräiset päät pois ja sirottele päälle jauhoja.
10. Peitä leivät leivontaliinalla ja anna niiden kohota noin 45-60 minuuttia.
11. Lämmitä uuni 250 °C ja esilämmitä pata.
12. Ota pata uunista ja aseta suurempi leipä pataan kansi päällä, aseta sitten pata takaisin uunin pohjalle. Alenna lämpötila 225 °C
ja paista leipiä uunipellillä kattilan yläpuolella noin 25-30 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita pinnalta ja alhaalta.
13. Ota pienemmät kurpitsaleivät pelliltä, kun ne ovat kypsiä, ja poista samalla padan kansi. Alenna lämpötila 175 °C ja paista vielä noin 20 minuuttia.
14. Ota pataleipä uunista ja anna jäähtyä yhdessä pienempien leipien kanssa. Leikkaa paistinarut pois leivistä ja työnnä kevätsipuleita jäljitelläksesi kurpitsan varsia.
15. Tarjoile ja nauti kurpitsanmuotoisista leivistä. Täydellinen lisä halloweenin kattaukseen!