/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Suuri Airfryer Opas 2024

Suuri Airfryer Opas 2024
Suuri Airfryer Opas 2024
Airfryer, eli kiertoilmakypsennin, on suosittu keittiökone, joka on vakiinnuttanut paikkansa monien keittiöissä. Sillä valmistat mieleistäsi ruokaa helposti, nopeasti ja terveellisesti!

Suhteellisen uusi keittiökone

Ensimmäisen airfryerin esitti Philips vuonna 2010 ja laitteen suosio on siitä lähtien kasvanut kohisten. Airfryeristä on viime vuosina tullut erittäin suosittu ja markkinoilla on nykyään useita eri valmistajia, malleja ja kokoja. Vuonna 2022 Hintaopas nimitti airfryerin vuoden joululahjaksi.

Erilaiset airfryerit

Airfryereita on saatavilla monissa eri malleissa, koissa ja eri toiminnoilla.
 • Pönttömalli: Tämä on yleisin airfryer -malli, joka on varustettu pienellä korilla. Kori asetetaan airfryeriin ja ruoka kypsennetään kiertävän kuuman ilman avulla. Korilla varustettu kiertoilmakypsennin sopii erinomaisesti raaka-aineille, jotka hyötyvät ravistelusta, kuten perunoille ja vihanneksille.
 • Uunimalli: Tämän mallinen airfryer toimii kuin perinteinen uuni, jossa on sisäänrakennettu ilmapaistotoiminto, mutta ilman pitkää lämmitysaikaa. Se on ihanteellinen, kun haluat valmistaa useamman ruokalajin samanaikaisesti.
 • Uuni/pönttö -yhdistelmä: Tätä airfryeriä voidaan käyttää useaan erilaiseen ruoan kypsentämiseen - grillaa, paista, leivo, uppopaista ja paahda. Monipuolisempi kuin muut airfryerit, mutta myös suurempi ja kalliimpi.
 • Älykäs airfryer: Näissä keittimissä on WiFi-yhteys. Voit ohjata ja valvoa ruoanlaittoa sovelluksen avulla, joko matkapuhelimellasi tai tablet-laitteellasi. Sovelluksista löytyy eri toimintoja, kuten herkullisia reseptejä, eri kypsennysaikoja ja eri lämpötiloja säätämistä.

Minkä kokoinen airfryer on hyvä?

Airfryereitä on saatavilla monessa eri kokoluokassa, niistä löytyy vaihtoehtoja sekä yhden hengen talouksiin että isommille perheille. Useimmat airfryerit ovat kooltaan 2-5 litraa, mutta markkinoilta löytyy myös suurempia malleja, joihin mahtuu jopa 8 litraa. Pienempi, 2 litran malli sopii erinomaisesti yhdelle tai kahdelle henkilölle. Isompi, 4-5 litran laite sopii neljän tai useamman hengen perheelle. Kuinka ison airfryerin juuri sinä tarvitset riippuu siitä, kuinka monelle henkilölle aiot valmistaa ruokaa. Kannattaa myös harkita, jos aijot valmistaa ainoastaan lisukkeita tai kokonaisen aterian.
Ota huomioon, että suurempi malli vie enemmän tilaa keittiössä, joten varmista, että sinulla on tarpeeksi tilaa sen säilyttämiseen ja käyttöön.

Miten Airfryer toimii?

Airfryerin idea on kypsentää ruoka kuumalla kiertoilmalla. Laitteessa on lämmityselementti ja tuuletin, joka kierrättää kuumaa ilmaa ruoan ympärillä ja simuloi friteerauksen tarjoamaa paistotulosta. Airfryerin sisällä oleva ilma kuumennetaan korkeaan lämpötilaan (yleensä 180-200 asteeseen) ja kun oikea lämpötila on saavutettu, tuuletin puhaltaa kuumaa ilmaa korissa olevan ruoan ympärille. Mukana tuleva kypsennysastia tai kori on suunniteltu siten, että ilma pääsee kiertämään ruoan ympärillä tehokkaasti, mikä antaa ruoalle rapean pinnan ilman öljyä.
Airfryer toimii paitsi rasvakeittimen korvikkeena myös paistinpannun, uunin ja mikroaaltouunin korvikkeena tai täydennyksenä. Se sopii siksi hyvin myös mökille tai pieneen kotitalouteen.

5 hyvää vinkkiä - näin valmistat ruokaa airfryerissä

Ruoanvalmistus airfryerissä vaatii todella vähän valmistelua, sillä ruoan valmistus hoituu melkein itsestään. Täydellinen kaikille, jotka haluavat nopean ja terveellisen lopputuloksen mausta tinkimättä.
 • Valmistele ruoka leikkaamalla, marinoimalla tai maustamalla makusi mukaan. Leikkaa ainekset samankokoisiksi paloiksi, jotta palat kypsyvät tasaisesti.
 • Esilämmitä airfryeri muutaman minuutin ajan ennen kuin aloitat ruoan kypsennyksen. Tämä auttaa varmistamaan, että laite on tarpeeksi kuuma, jotta ruoasta tulee ihanan rapeaa ja että ruoka kypsyy kunnolla.
 • Käytä oikeaa lämpötilaa - noudata huolellisesti kunkin aterian lämpötilaohjeita. Liian korkea lämpötila voi polttaa ruoan, kun taas liian alhainen lämpötila voi pidentää kypsennysaikaa ja tehdä ruoasta kuivaa.
 • Käytä öljyä säästeliäästi. Airfryeriä käyttäessä ei tarvitse käyttää paljon öljyä, koska kuuma ilmavirta kypsentää ruoan. Käytä tarvittaessa vain vähän öljyä, jotta ruoka ei tartu kiinni koriin.
 • Mahdollisimman tasaisen kypsennyksen saavuttamiseksi on tärkeää, että airfryerin koria ei täytetä liikaa ja että ruokaa käännellään kypsennyksen aikana.

Mitä ruokaa voi tehdä Airfryerillä?

Vain mielikuvituksesi asettaa rajat sille mitä kaikkea Airfyerin avulla voit valmistaa, joten voit rohkeasti kokeilla eri reseptejä! Tässä pari esimerkkiä, mitä airfryerissä voit valmistaa:
 • Ranskalaiset perunat, lohkoperunat ja muut juurekset muuttuvat rapeaksi airfryerissä. Pienellä öljyn määrällä vältyt öljyisiltä ja pehmeiltä ranskanperunoilta.
 • Kana ja kala voidaan kypsentää ilmafriteerauskeittimessä. Mausta vain kana oman maun mukaan ja laita se ilmafriteerauskeittimeen. Kanasta ja kalasta tulee päältä ihanan rapeita ja sisältä mehukkaita.
 • Kasvisruokavaihtoehdot, kuten falafelit ja kasvispihvit voidaan myös valmistaa aifryerissä. Ne saavat myös rapean pinnan ja mehukkaan sisäosan.
 • Airfryer sopii myös vihannesten, kuten paprikan, porkkanan, parsakaalin ja kukkakaalin kypsentämiseen. Leikkaa vihannekset paloiksi, mausta ja lorauta hieman öljyä ennen kuin laitat ne aifryeriin.
 • Voit myös kokeilla valmistaa kananmunan aifryerissä, niin saat täydellisen paistetun kananmunan.
 • Joissakin ilmafriteerauskeittimissä on myös erikoistoimintoja, jotka mahdollistavat muffinssien, piparkakkujen ja muiden leivonnaisten valmistuksen.

Voiko airfryerillä leipoa?

Voit tietysti myös leipoa airfryerilläsi! Leivo piparit, piirakat, muffinssit ja leivät vaivatta. Koska aifryeri käyttää kuumaa ilmaa ruoan kypsentämiseen, on tärkeää käyttää oikeaa lämpötilaa ja paistoaikaa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Airfryerissä leivottaessa tarvitset koriin sopivan uunivuokan. Voit käyttää esimerkiksi metallista tai silikonista valmistettua uunivuokaa, sekä erityisesti airfryeriin suunniteltua vuokaa. Kannattaa myös käyttää leivinpaperia tai voidella vuoka ölyllä, jotta leivonnaiset eivät tartu vuokaan kiinni. Koska airfryer on pienempi kuin tavallinen uuni, lämpötilaa ja paistoaikaa voi olla tarpeen säätää. Sinun tulee myös olla varovainen, ettet polta ruokaa, varsinkin jos käytät korkeampaa lämpötilaa.

Mitä airfryeriin ei saa laittaa?

Älä mielellään valmista näytä ruokia laitteessa:
 • Aineksia, jotka sisältävät paljon nestettä, esim. keittoja tai muhennoksia.
 • Pehmeäpintaisia ruokia, esim. lettuja tai munakasta.
 • Kokonainen kana tai paisti voi olla vaikea kypsentää airfryerissä, sillä ne saattavat vaatia pidemmän kypsennysajan, entä mitä on mahdollista aifryerillä.
 • Korkealla lämmöllä paistettavaa ruokaa, esim. wokkia, koska kuuma ilma ei saavuta tarpeeksi korkeaa lämpötilaa.
 • Aineksia, jotka pitää keittää vedessä, esim. pastaa tai riisiä, koska laitteessa ei ole toimintoa veden keittämiseen.

Ruoanlaitto airfryerillä - 7 etua

1. Ruoan kypsentämiseen tarvitaan vain vähän tai ei ollenkaan öljyä, mikä tekee airfryeristä terveellisemmän vaihtoehdon ruoan paistamiselle ja uppopaistamiselle.
2. Ilmakeittimessä ruoka kypsyy nopeammin kuin perinteisessä uunissa tai liedellä, koska ilmakeittimessä käytetään kuumaa ilmaa, joka ympäröi ruokaa joka puolelta.
3. Airfryer on erittäin helppokäyttöinen. Sinun tarvitsee vain säätää haluttu lämpötila ja paistoaika, loput hoituvat itsestään!
4. Airfryer vähentää tehokkaasti ruoanlaiton hajuja, koska ilma jää loukkuun yksikön sisälle, mikä vähentää ruoankäryä.
5. Airfryerillä voit valmistaa useita erilaisia ruokia, kuten lihaa, kalaa, kananmunia, vihanneksia, leivonnaisia ja paljon muuta. Se on monipuolinen laite, jolla voidaan valmistaa kokonainen ateria alusta loppuun.
6. Airfryer on yleensä pienempi ja kompaktimpi kuin uuni tai liesi, joten se vie vähemmän tilaa ja on helpompi säilyttää ja siirrellä. Tämä tekee siitä hyvän vaihtoehdon pieniin keittiöihin tai ihmisille, jotka asuvat yksin ja valmistavat vain pieniä annoksia ruokaa.
7. Airfryer on helppo puhdistaa. Koska ruoka ei tartu pohjaan, se vaatii vähemmän hankausta kuin paistinpannu tai uunivuoka.

Näin puhdistat airfryerin

On tärkeää, että puhdistat airfryerin jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Puhdistamalla airfryerin joka käyttökerran jälkeen varmistat myös, että saat valmistettua tuoretta ja maukasta ruokaa. Laitteen kori voidaan pestä astianpesukoneessa, muut osat sopivat parhaiten käsinpesuun. Noudata aina valmistajan ohjeita tietyn airfryerin puhdistamisesta. Yleisimmät puhdistusvaiheet ovat seuraavat:
 • Sammuta airfryer ja anna sen jäähtyä ennen kuin aloitat sen puhdistamisen.
 • Irrota kori ja irrotettava laatikko airfryeristä.
 • Puhdista kori ja laatikko huolellisesti lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Käytä pehmeää sientä. Varo, ettei lämmityselementteihin tai rasvakeittimen muihin osiin pääse vettä.
 • Pyyhi airfryerin ulkopinta kostealla liinalla. Varo, ettei rasvakeittimen aukkoihin tai muihin osiin pääse vettä.
 • Aseta kori ja laatikko takaisin airfryeriin.