Meksikolainen keittiö
Yksi tämän hetken trendikkäimmistä ruokakultuureista
Meksikolainen keittiö, joka on yksi syksyn ruokatrendeistä, on rikas ja monipuolinen ruokaperinne, joka ulottuu tuhansien vuosien taakse. Meksikolainen ruokakulttuuri on arvostettu ympäri maailmaa, ja se on viime vuosina kehittynyt kulinaariseksi fuusio-seikkailuksi, jossa vain mielikuvitus asettaa rajat!
5 meksikolaisen keittiön perusmakua
- Maissi on meksikolaisen keittiön perusta, ja sitä käytetään tortillojen, tamaleiden ja monien muiden ruokien valmistukseen.
- Chilipaprika. On olemassa satoja erilaisia chililajikkeita, joita käytetään antamaan ruoille - ja jälkiruoille - tulisuutta ja makua!
- Mustat pavut, pinto-pavut ja muut pavut ovat monien meksikolaisten ruokien perusta.
- Tomaatti ja tomatillo. Tomaatteja käytetään salsassa, keitoissa ja patoissa, kun taas vihreä tomatillo on tärkeä ainesosa vihreissä salsakastikkeissa.
- Avokadoa käytetään pääasiassa guacamolessa, mutta myös monien ruokien päällisenä.
Receptit
Meksikolaisen keittiön pikakurssi!
- Meksikolainen keittiö on saanut vahvoja vaikutteita sekä alkuperäiskansan, että espanjalaisesta keittiöstä. Espanjalaisten valloituksen jälkeen ruokaan tuotiin uusia ainesosia, kuten riisi, vehnä, naudanliha, kana, sianliha ja maitotuotteet, mikä mullisti ruoanlaiton. Tacos, enchiladat ja tamalet ovat näiden kulttuurien sekoituksen tulosta.
- Mole on yksi Meksikon tunnetuimmista kastikkeista, erityisesti Oaxacan alueelta. Se on tunnettu monimutkaisuudestaan ja voi sisältää yli 20 ainesosaa! Mukana on esimerkiksi suklaata, chiliä, pähkinöitä, siemeniä ja mausteita. Molea käytetään yleensä kanan tai kalkkunan kanssa, ja sen valmistus vie usein tunteja, mikä tekee siitä todellisen juhlakastikkeen. Kastikkeet ovat keskeinen osa meksikolaista keittiötä, esimerkkinä erilaiset salsakastikkeet.
- Meksikolaisessa keittiössä on valtava alueellinen vaihtelu, ja eri alueilla on omat erikoisuutensa. Esimerkiksi Oaxaca tunnetaan molen kotiseutuna, Veracruzilla on vahvoja välimerellisiä vaikutteita ja se tunnetaan kalaruoistaan, kun taas Baja Californian osavaltio on trendikäs kulinaarinen keskus, joka tunnetaan fuusiokeittiöstään, kuten fish tacoista ja viineistään.
- Meksikolainen katuruoka on yksi maan suurimmista kulinaarisista aarteista. Tunnetuimpia ruokalajeja ovat tacos, jonka useimmat meistä yhdistävät meksikolaiseen keittiöön. Riippumatta siitä, millä täytät tacosi, se on monien suosikkiruoka!
- Meksiko tunnetaan myös ainutlaatuisista juomistaan. Ehkä tunnetuin niistä on Tequila, joka valmistetaan agaavekasvista. Perinteiset juomat kuten horchata, joka valmistetaan riisistä, mantelista ja kanelista, sekä atole, lämmin maissista valmistettu juoma, ovat muita juomia, joilla on tärkeä rooli meksikolaisessa ruokakulttuurissa. Pulque on fermentoitu agaavejuoma, joka on viime aikoina noussut trendijuomaksi.
3 meksikolaista trendiä
1. Paluu juurille! Trendikkäin meksikolainen ruoka tällä hetkellä palaa Meksikon juuriin käyttämällä alkuperäisiä ainesosia, kuten maissia, kaktusta ja hyönteisiä, esimerkiksi heinäsirkkoja!
2. Kulinaarinen fuusio! Fuusio meksikolaisen ja muiden kansainvälisten keittiöiden välillä on luonut uusia makuyhdistelmiä, kuten meksikolais-japanilainen, meksikolais-lähi-itä - tai miksei vaikka ruotsalainen perjantai-taco!
3. Gourmet-tacot! Mitä sanot todella ylellisistä tacoista, joissa on eksklusiivisia ainesosia kuten wagyu-naudanlihaa, ankanrintaa, mustekalaa tai kaviaaria? Tai tortilloista, jotka on valmistettu sinisestä maissista?