/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Sadonkorjuujuhlat

Nyt on aika nauttia kesän sadosta
Sadonkorjuujuhlat
Sadonkorjuujuhlat
Nyt on korkea aika järjestää sadonkorjuujuhlat! Pääsemme vihdoin nauttimaan kaikesta mitä kesän sadolla on tarjolla. Sadonkorjuukausi on keittiön kukoistusaika, jolloin sekä kokkaamme että säilömme kaikki kesän luomat herkut. Mutta ihanat hetket ovat yleensä lyhyitä ja kohta syksy kolkuttaa jo ovella - joten hyödynnä tilaisuus ja nauti upeasta satokaudesta!

Ruoanlaitto

Juurekset, artisokat, kurpitsat, munakoisot, salaatit - kesäsadosta löytyy runsaasti eri herkkuja. Valmista ylellinen juurespyttipannu, herkullinen gratiini tai paistettuja juureksia kauniissa väreissä, jotka tarjoilet murean lihan ja runsaan kastikkeen kera. Mikset kokeile terveellisiä ja maukkaita juureslastuja airfryer :issä? Viipaloi juurekset mandoliinilla erittäin ohuiksi viipaleiksi ja aseta airfryer :iin noin 25 minuuttia, 160-170 asteessa. Kurpitsoista voit valmistaa esimerkiksi kermaisen keiton, jota tarjoat vastaleivotun leivän kanssa. Voit myös kokeilla gratinoida munakoison rapealla pankolla! Viime vuosina kaali on tehnyt vahvan paluun trendikkäässä ruoanlaitossa, ja valmistamme mielellään erilaisia kaalisortteja, joita löydämme sadosta tähän aikaan vuodesta. Vanhojen klassikoiden, kuten kaalivanukkaan lisäksi voit kokeilla valmistaa upeita japanilaisia kaalipannukakkuja, hierottua parsakaalia, lehtikaalipestoa, friteerattua kukkakaalia (sopii valmistaa aifryer :issä!) tai tacoa, jonka tarjoilet tuoreissa kaalinlehdissä. Kyllä, kaali-listasta voi tehdä pitkän!

Leivonta

Jos sadonkorjuukausi on ruoanlaiton loistoaikaa, ei leivonta jää sen huonommaksi. Tähän aikaan vuodesta sadonkorjuun tuloksena saadaan paljon herkullista myös hedelmämaailmasta, joka sopii täydellisesti jälkiruoaksi. Useimmat ajattelevat ehkä itsestäänselvästi omenoita - omenapiirakkaa, omenakakkua ja happamia omenoita kerman kera. Mutta myös marjakausi on nyt monipuolisimmillaan! Esimerkiksi karhunvatukka - ylellinen ja kaunis marja, jolla leivomme aivan liian vähän. Mikset tekisi karhunvatukkapiirakkaa tai ryhdy valmistamaan Tareq Taylor :in karhunvatukka-sitruunamazariinia? Myös punaherukat, lakat sekä vadelmat ovat nyt kaudella - marjoja, joista voit leipoa monia luovia leivonnaisia ja jälkiruokia!

Sienestys

Myös metsissä on aivan erityinen sadonkorjuujuhla - sienikausi on viimein täällä! Onko mitään, mikä tekisi meidät suomalaiset onnellisemmiksi kuin runsas sienisaalis. Varsinkin, jos sienet löydetään omasta salaisesta sienipaikasta! Olitpa sitten kanttarellin, herkkutatin tai rouskun ystävä, saat taatusti täytettyä sienikorisi suosikkisienilläsi tähän aikaa vuodesta. Jokaiselle sienelle löytyy myös loputtomia tapoja tarjoilla niitä. Nauti esimerkiksi voissa paistetuista sienistä rapean leivän kera, herkullisesta sienirisotosta - tai vaikkapa kermaisesta sienikeitosta.

Säilöntä

Sadonkorjuukauden tärkein tehtävä on kuitenkin hedelmien ja kasvisten säilöntä. Poimimme yleensä koko kesän sadon kerralla, mutta kaikkea herkkuja ei kuitenkaan kuluteta heti. On siksi tärkeää, että kaikki luonnon herkut säilötään oikealla tavalla, jotta ne säilyvät tuoreena pidempään.
Esimerkiksi juurekset säilytetään viileässä ja pimeässä, mieluiten viileässä ruoka- tai maakellarissa. Jos löydät juureksille optimaalisen säilytyspaikan, voit varastoida niitä jopa ensi kevääseen asti. Marjat ja hedelmät puhdistetaan ennen pakastamista tai kuivaamista - niistä voit myös valmistaa heti kompottia tai mehua, jota säilytät tyylikkäissä purkeissa ja pulloissa. Myös sienet voidaan pakastaa, mutta niiden maku voi muuttua karvaaksi, jos niitä pakastetaan liian pitkään. Joten on parempi investoida sienikuivuriin - se pitää sienien maun käytännössä ennallaan. Jotkut kaali- ja salaattilajikkeet ovat vaikeita pakastaa, joten ne olisi parempi syödä mahdollisimman pian. Voit toki tyhjiöpakata kaalit, jolloin saat nautittua niistä ainakin muutaman viikon pidempään!