Sesonkiaika jokaisen makunystyröille

Sesonkiaika jokaisen makunystyröille
Sesonkiaika jokaisen makunystyröille
Kesän viimeinen jakso, ja ehkä vuoden viihtyisin aika on täällä - loppukesä. Kaivatun loman jälkeen otamme taas pikkuhiljaa askeleen takaisin arjen rutiineihin, mutta kesän parhaat puolet pitävät meistä otteen vielä hetken. Saamme vielä nauttia lämpimistä aurinkotunneista, myöhäisillan illallisista kuistilla ja herkullisista jäätelöhetkistä. Se mikä ehkä kuitenkin on kaikesta parasta: Lähestymme vuoden maukkaimpaa aikaa! Nyt on todella sesonkiaika jokaisen makunystyröille! Sadonkorjuu alkaa, viljelijät ja kotipuutarhurit ilahtuvat, metsät täyttyvät sienillä ja marjoilla ja itse kasvatetut kukat poimitaan koristamaan kotejamme ja kattauksiamme. Nyt saamme vihdoin järjestää sadonkorjuujuhlat ja nauttia kaikesta, mitä luonnolla on tarjolla. Tervetuloa uuteen (sato)kauteen meille Cerveraan!

Kata pöytä loppukesän juhlia varten

Loppukesä on oiva aika järjestää upeat pihajuhlat ja kutsua läheiset kylään. Illat alkavat hämärtymään, mutta kelit ovat vielä yleensä kesäisen lämpimiä. Lisää pihajuhliin viihtyisää ja lämmintä tunnelmaa kynttilöillä ja pehmeillä pehmuksilla ja vilteillä. Kata pöytä luonnonväreillä ja anna kirkkaan vihreät yksityiskohdat koristaa kattausta yhdessä loppukesän kukkien kanssa. Kaunis kimppu auringonkukkia tai erivärisiä daalioita toimii aina!

Sadonkorjuujuhlat!

Onko sinunkin jo aika sadonkorjuulle, jotta saat nauttia kaikista herkuista, jotka kylvit keväällä ja kesällä? Tässä viisi nopeaa vinkkiä onnistuneisiin sadonkorjuujuhliin!
  • Vihannekset ja hedelmät maistuvat parhaiten tuoreena. Hyödynnä siis tilaisuus kutsua sekä lounaille, brunsseille että illallisille, jotta tuoretuotteet saadaan kulutettua, kun sato on juuri korjattu.
  • Säilytä ylimääräinen sato oikein. Vihannekset ja hedelmät kestävät pidempään kuin uskotkaan, kunhan vain säilytät ne oikein. Perunasato voi pysyä hyvänä jopa ensi kevääseen saakka, jos säilytät perunat pimeässä ja viileässä.
  • Jos olet innokas metsässäkävijä ja onnekas saamaan runsaan sieni -tai marjasaaliksen - hyödynnä tällöinkin tilaisuus varastoida talveksi! Pakastimessa ruoka säilyy erittäin pitkään, jos säilytät sen oikein ja hyvässä pakkauksessa.
  • Fermentoi enemmän! Fermentointi, eli hapattaminen maitohappobakteerikannan avulla on erinomainen tapa säilöä kasviksia. Se on myös erinomainen tapa tuottaa raaka-aineisiin ihan uusia makuja. Fermentoi ja säilytä esimerkiksi kaalia, sipulia, porkkanaa ja kurkkua. Fermentoida voi tosiaan ihan mitä vain, ainoastaan mielikuvituksesi asettaa rajat!
  • Kukkasato nautitaan myös parhaimpana juuri poimittuna, mutta nämä kelpaavat myös kuivakukiksi. Kuivattuja kukkia voidaan käyttää esimerkiksi koristeena sellaisenaan, askartelumateriaalina tai muistona kuluneesta kesästä.
Ps. Älä unohda, että pian on myös aika kerätä kaikki arvokkaat sipulit talvisäilytykseen!