/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

/general/header/action/cart(/miniBasket/productsCount)

/miniBasket/emptyBasket/heading

Kun loppukesä lähenee, on vihdoin aika viettää kauden ensimmäiset rapujuhlat.
Rapujuhla on vuosittainen perinne Suomessa ja muissa pohjoismaissa, jota juhlitaan ravustuskauden yhteydessä. Aseta ravut kauniille tarjoiluastialle ja kutsu ystävät kylään nauttimaan ihanasta juhlasta!

Rapukausi

Rapu on ollut arvostettu ruoka pohjoismaissa satojen vuosien ajan. 1800-luvulla rapuja ravustettiin niin paljon, että jouduttiin säätämään uusi laki rapujen sukupuuttoon estämiseksi. Tämä laki johti siihen, että ravustukselle määritettiin päivämäärä, joka oli 7. elokuuta kello viisi iltapäivällä. Nykyään ravuilla ei ole kalastuskieltoa, mutta joillakin alueilla on säännöksiä. Joten jos itse aiot lähteä ravustamaan, tarkista, mitkä säännöt pätee sinun alueella.
Vaikka pakastekatkaravut ovat saatavilla ympäri vuoden, monet pitävät edelleen kiinni vanhoista perinteistä ja nauttivat ensimmäisistä rapujuhlista vasta elokuussa.

Näin katat pöydän rapujuhliin

Ravut vaativat hieman erilaisen kattauksen kuin monet muut ruokalajit. Rapujen syönti voi olla sotkuista, joten kata vieraille omat pienet kulhot ravunkuoria ja sormien huuhtelua varten. Kata myös jokaiselle syöjälle tavallisten aterimien lisäksi omat äyriäisaterimet ja äyriäisten särkijät. Välttääksesi roiskeita pöytäliinalle, voit asettaa jokaisen ruokalautasen tarjottimelle tai pöytätabletille.
On myös hyvä valmistautua serveteillä. Asettamalla lautasliinat lautasliinarenkaisiin saat kattaukseen juhlallisen tunnelman. Pidä myös paperilautasliinat käden ulottuvilla.
Rapujuhlissa maistuvat juomat snapseista oluisiin, viineihin ja alkoholittomiin vaihtoehtoihin, joten kata pöytään vesilasien lisäksi esimerkiksi snapsilasit, viinilasit ja olutlasit. Suosittu viini rapujen kanssa tarjoiltavaksi on yleensä valkoviini tai roseeviini. Älä unohda pullonavaajaa, jos tarjoat olutta pullosta.

5 vinkkiä onnistuneeseen rapujuhlaan

1. Varmista, että sinulla on tarpeeksi tuoreita rapuja vieraillesi. Täydennä ruokapöytää perinteisillä lisukkeilla, kuten näkkileivällä, juustopiirakalla, kermaviilillä ja tillillä.
2. Luo juhlallinen ja viihtyisä tunnelma koristelemalla kukilla, valosarjoilla ja lyhdyillä.
3. Tunnelman ylläpitämiseksi voit järjestää leikkejä ja kilpailuja. Muista hankkia voittajille palkinnot!
4. Tarjoile erilaisia juomia, jotka sopivat rapujen kanssa. Tarjoa snapseja, olutta, siideriä, viiniä ja alkoholittomia vaihtoehtoja, jotta jokainen löytää jotain mieluisaa. Täytä pakastin jäällä, jotta saat pidettyä juomat kylminä.
5. Tarkista, onko vieraiden joukossa allergioita tai erityisiä ruokamieltymyksiä. Huolehdi siitä, että vaihtoehtoja on saatavilla niille, jotka eivät syö rapuja, kuten kasvisruokia tai muita äyriäisiä.