Piparkakut:2 1/2 dl ruskeaa muscovadosokeria3/4 dl vaaleaa siirappia3/4 dl vettä150 g voita2–3 rkl piparkakkumaustetta (valmis pussissa)6-8 dl vehnäjauhoja1 1/2 tl ruokasoodaSokerikakku:4 dl vehnäjauhoja0,5 tl suolaa1 rkl leivinjauhetta3,5 dl sokeria2,5 dl maitoa1 dl öljyä3 kananmunaaKanelia, sahramia tai kardemummaa (maun mukaan)ValmistusPiparkakut:1. Sekoita muscovadosokeri, siirappi ja vesi kattilassa. Kiehauta seos.
2. Lisää voi ja anna sen sulata. Lisää mausteet.
3. Anna jäähtyä ilman sekoittamista.
4. Sekoita joukkoon ruokasooda ja jauhot.
5. Kääri taikina muovikelmuun. Anna sen levätä kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään asti.
6. Ota taikina esiin. Kuumenna uuni 225°C.
7. Vaivaa taikina taipuvaksi jauhotetulla pöydällä.
8. Kauli taikina ohueksi. Leikkaa taikinasta kaupungin siluetin ääriviivat terävällä veitsellä. Leikkaa taikinasta myös yksityiskohtia, kuten ovia, ikkunoita ja savupiippuja.
9. Aseta palat leivinpaperille ja paista uunin keskiosassa noin 5 minuuttia.
Piparkakkukaupunki
Leivo trendikäs, jouluinen piparkakkukaupunki!
Resepti: Johanna Cryer
Leivo trendikäs, jouluinen piparkakkukaupunki!
Resepti: Johanna Cryer
Piparkakut:
2 1/2 dl ruskeaa muscovadosokeria
3/4 dl vaaleaa siirappia
3/4 dl vettä
150 g voita
2–3 rkl piparkakkumaustetta (valmis pussissa)
6-8 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl ruokasooda
Sokerikakku:
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl leivinjauhetta
3,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
1 dl öljyä
3 kananmunaa
Kanelia, sahramia tai kardemummaa (maun mukaan)

Valmistus
Piparkakut:
1. Sekoita muscovadosokeri, siirappi ja vesi kattilassa. Kiehauta seos.
2. Lisää voi ja anna sen sulata. Lisää mausteet.
3. Anna jäähtyä ilman sekoittamista.
4. Sekoita joukkoon ruokasooda ja jauhot.
5. Kääri taikina muovikelmuun. Anna sen levätä kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään asti.
6. Ota taikina esiin. Kuumenna uuni 225°C.
7. Vaivaa taikina taipuvaksi jauhotetulla pöydällä.
8. Kauli taikina ohueksi. Leikkaa taikinasta kaupungin siluetin ääriviivat terävällä veitsellä. Leikkaa taikinasta myös yksityiskohtia, kuten ovia, ikkunoita ja savupiippuja.
9. Aseta palat leivinpaperille ja paista uunin keskiosassa noin 5 minuuttia.
2. Lisää voi ja anna sen sulata. Lisää mausteet.
3. Anna jäähtyä ilman sekoittamista.
4. Sekoita joukkoon ruokasooda ja jauhot.
5. Kääri taikina muovikelmuun. Anna sen levätä kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään asti.
6. Ota taikina esiin. Kuumenna uuni 225°C.
7. Vaivaa taikina taipuvaksi jauhotetulla pöydällä.
8. Kauli taikina ohueksi. Leikkaa taikinasta kaupungin siluetin ääriviivat terävällä veitsellä. Leikkaa taikinasta myös yksityiskohtia, kuten ovia, ikkunoita ja savupiippuja.
9. Aseta palat leivinpaperille ja paista uunin keskiosassa noin 5 minuuttia.
Sokerikakku:
1. Siivilöi kuivat aineet kulhoon.
2. Vatkaa varovasti maito, munat, öljy ja sitruunankuori toisessa kulhossa.
3. Lisää sitten kuivat aineet vähitellen ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Voitele ja jauhoita pyöreä sokerikakkumuotti ja kaada taikina muottiin.
5. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tee tarvittaessa perunatikku-testi.
6. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä hetken aikaa muotissa, sen jälkeen käännä se ritilälle jäähtymään.
Kakun kokoaminen:
1. Kun piparkakut ovat jäähtyneet, on aika pursottaa! Täytä pursotuspussi kuorrutteella. Varmista, että pussin reikä on pieni. Pursota yksityiskohtia talon osiin ja vahvista leikkaamiesi osien yksityiskohtia sekä kaikki ääriviivat.
2. Aseta kakku tarjoilulautaselle ja kiinnitä kaupunginosat haluamallasi tavalla kuorrutteen avulla.
2. Vatkaa varovasti maito, munat, öljy ja sitruunankuori toisessa kulhossa.
3. Lisää sitten kuivat aineet vähitellen ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Voitele ja jauhoita pyöreä sokerikakkumuotti ja kaada taikina muottiin.
5. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Tee tarvittaessa perunatikku-testi.
6. Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä hetken aikaa muotissa, sen jälkeen käännä se ritilälle jäähtymään.
Kakun kokoaminen:
1. Kun piparkakut ovat jäähtyneet, on aika pursottaa! Täytä pursotuspussi kuorrutteella. Varmista, että pussin reikä on pieni. Pursota yksityiskohtia talon osiin ja vahvista leikkaamiesi osien yksityiskohtia sekä kaikki ääriviivat.
2. Aseta kakku tarjoilulautaselle ja kiinnitä kaupunginosat haluamallasi tavalla kuorrutteen avulla.





